Vitamine D

ZonElke week licht ik een vitamine of mineraal uit om jullie het belang van goede voeding aangevuld met juiste suppletie te benadrukken. Deze week vitamine D.

Vitamine D is een bijzondere vitamine omdat behalve voeding ook de zon als bron fungeert. Daarom wordt deze vitamine ook wel de zon vitamine genoemd. Onder invloed van het ultraviolette deel van het zonlicht wordt in de huid uit een stof die pro-vitamine D wordt genoemd, vitamine D gemaakt.
In Nederland hebben we echter niet voldoende aan de zomer om vitamine D op te slaan in ons lichaam om optimaal in de behoefte te kunnen voorzien.

Vitamine D speelt onder meer een essentiële rol voor de calciumopname in de botten.
Ouderen hebben daardoor zonder dat ze het weten vaak ook een vitamine D tekort doordat het vermogen van de huid (om vitamine D te vormen door middel van zonlicht) sterk wordt verminderd. Ook hangt dit samen met de leefgewoonte van ouderen. Ze zitten meer binnenshuis maar ook door de kledinggewoontes, waardoor de huid minder zonnestralen op kan vangen. Hierdoor ontstaat sneller osteoporose (botontkalking) wat een grotere kans op botbreuken tot gevolg heeft.
De kans op vitamine D tekort is ook groter wanneer men in de grote stad woont waar veel ultraviolet licht tegen wordt gehouden door de luchtvervuiling. Donkere mensen hebben ook een groter risico omdat de vitamine D productie minder efficiënt verloopt dan in een lichte huid.

Vitamine D komt van nature alleen maar voor in dierlijke producten, zoals eieren, boter, melk, vlees en vis. Dit slechts alleen in kleine hoeveelheden. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten, zoals makreel, haring en zalm. Ook visleverolie (levertraan) is rijk aan vitamine D.

Vitamine D is een veelzijdige vitamine die behalve het gezond houden van de botten nog vele andere belangrijke functies in het lichaam vervult, zoals onder andere:
• De ontwikkeling en onderhoud van het gebit;
• Een goede werking van het zenuwstelsel;
• Het reguleren van het hartritme;
• Een normale bloedstolling;
• Goed functioneren van het afweersysteem.