Vitamine C

vitamine c

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genaamd, is een voor de mens onontbeerlijke water oplosbare voedingsstof met vele belangrijke functies. Het lichaam heeft voortdurend behoefte aan relatief grotere hoeveelheden ascorbinezuur. Omdat de voeding van de moderne mens echter juist vaak te weinig vitamine C bevat, komen tekorten veelvuldig voor. Deze vitamine gaat snel verloren door verhitting.

Omdat vitamine C niet in het lichaam kan worden opgeslagen, maar wel veelvuldig gebruikt wordt in het lichaam dient er een constante hoeveelheid vitamine C in het lichaam aangevoerd te worden. Dit kan het beste bereikt worden door dagelijks meerdere keren vitamine C in supplement vorm ingenomen te worden.

De preventieve en gezondheid bevorderende effectiviteit van deze vitamine is onder meer te danken aan de sterke anti-oxidant-eigenschappen van deze voedingsstof. Door deze vitamine kan onder andere vroegtijdige veroudering worden tegen gegaan zoals bijvoorbeeld staar en aderverkalking. Tegen zulke ziekten is een preventieve werking van vitamine C door onderzoek aangetoond.

Vitamine C vervult verder onder meer essentiƫle functies bij de afweer tegen infecties, de vorming van rode bloedcellen, de productie van adrenaline en ondersteund nog bij andere voedingsstoffen in het lichaam.

De voordelen van vitamine C zijn:

  • Bevorderd bot en tandvorming .
  • Snellere genezing van wonden.
  • Gaat aderverkalking tegen.
  • Sneller herstel van een antibacteriĆ«le of virale infectie. (verkoudheid-griep).
  • Vermindert allergische reacties.
  • Betere weerstand.

Vitamine C is eigenlijk een must naast je huidige voedingspatroon.