Super gezonde salade

IMG_9262

Salade vond ik nooit echt heel lekker, dat gekauw op die blaadjes alleen al. Nu heb ik een veel lekkerdere versie gecreëerd met veel meer voedingsstoffen en waar je werkelijk ook vol van zit.

Deze salade is bijvoorbeeld ook makkelijk te maken als je nog ‘restjes’ groente hebt liggen.
Voor de salade die ik heb gemaakt heb ik gebruikt;
• Sla
• Bloemkool
• Zoete aardappel
• Beluga linzen
• Kiemen
• Avocado
• Makreel

Deze salade zit vol vitaminen, antioxidanten en mineralen. Bloemkool zit vol vitamine C en behoort eigenlijk tot de superfoods. Zoete aardappel is rijk aan vezels, de beluga linzen (ook wel de kaviaar onder de linzen) zitten weer vol met eiwitten en de kiemen zijn een bron van antioxidanten. De makreel en avocado zijn weer de juiste bronnen voor goede vetten die onder andere helpen voor een juiste cholesterol verhouding in het lichaam. Wist je dat avocado behoort tot het fruit en niet tot de groentes? Zo zie je maar, een bord vol met allemaal goede stofjes.

Voor de dressing heb ik een bestaand recept gebruikt en dit zo aangepast dat het aan mijn wensen voldeed. Dit recept kwam uit het boek SLA.
Hiervoor heb ik gebruikt;
• Olijfolie, extra vierge 60 ml
• Knoflook, een half teentje
• Munt, ongeveer 12 blaadjes
• Citroen, 1 el
• Sinaasappel, 3 el sap plus ¼ rasp
• Koriander, ¼ plantje
• Harissa, een flinke tl
• Kokosyogurt, bakje van 125 ml
• Snuf zout en peper

Om te beginnen maak ik vaak als eerste de dressing zodat de smaken lekker in elkaar kunnen trekken.
Doe alle ingrediënten in een blender of mengbeker van de staafmixer en mix dit tot een mooi geheel. Super snel en makkelijk , proef wel even of het naar je zin is qua smaak. Je kunt er altijd nog iets aan toevoegen als je wilt.

Voor het maken van de salade zelf doe je de beluga linzen ongeveer een half uurtje koken met een bouillonblokje in het water. De bloemkool doe ik altijd een minuut of 5 stomen, erna in een mengkom met wat curcuma en dit flink door elkaar hutselen. Daarna kun je de bloemkool in een voorverwarmde oven doen voor een minuut of 20 of eventueel onder de gril een mooi kleurtje laten krijgen en nog wat laten garen. De zoete aardappel kun je ook koken een minuut of 10. Meestal begin ik al lang van te voren met het bereiden van de groente omdat het afgekoeld iets lekkerder eten is. De avocado snij ik vlak van te voren in plakken in verband met het bruin worden. Al het lastige werk is nu gedaan, het is nu nog een kwestie van opmaken.

Als eerste doe je een bord vullen met sla, daarna neem je van elke groente een klein portie en vul daar je bord mooi mee op. Een tip, doe alles in schaaltjes van te voren en zet alles op de aanrecht voor je zodat je niets vergeet. Ik doe dit namelijk nog steeds met enige regelmaat en tijdens het eten kom ik erachter dat ik iets mis. Na je opmaak van groentes kun je de dressing er overheen gieten en gaan genieten van je bord vol gezondheid.